Održana manifestacija „Pokrenimo srce“

Utorak, 02. Okt 2018.

Uoči Evropskog dana borbe protiv srčanog zastoja, juče je održana manifestacija “Pokrenimo srce” u organizaciji Službe hitne medicinske pomoći. Tokom popodneva građani su na glavnom Gradskom trgu imali priliku da nauče osnovne mere životne podrške, a u Velikoj većnici Gradske kuće održan je simpozijum lekara i medicinskih tehničara iz cele Srbije. U večernjim časovima su u prostorijama Društva lekara Srbije u Subotici dodeljena priznanja “Pokrenimo srce” za 15 lekara koji su pokrenuli srce, među kojima je i 5 naših sugrađana.

Ovogodišnji moto obeležavanje Evropskog dana borbe protiv srčanog zastoja je da svi ljudi sveta treba da znaju osnove kardio-pulmonarne reanimacije, kako bi se osobi koja doživi srčani zastoj produžio život. Kako ističu u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Subotica u slučajevima srčanog zastoja neophodno je odmah, na licu mesta započeti pružanje osnovnih mera životne podrške jer nakon 4 minuta odumiru moždane ćelije. Subotičani su juče na trgu imali priliku da od zaposlenih u Službi hitne medicinske pomoći nauče osnovne mere životne podrške.

Simpozijum lekara “Pokrenimo srce” juče je u Velikoj većnici Gradske kuće okupio oko 250 lekara i medicinskih tehničara iz cele Srbije. Teme jubilarnog 5 skupa “Pokrenimo srce” odnosile su se na resuscitaciju i novine u ovoj oblasti.

U prostorijama Društva lekara Srbije sinoć je dodeljeno 15 priznanja “Pokrenimo srce” za lekare koji su pokrenuli srce. Među dobitnicima ovog priznanja je i 5 lekara koji rade u Službi hitne medicinske pomoći u Subotici: dr Marko Krajninger, dr Atila Kokić, dr Anka Ivošević, dr Mihaela Budimski i dr Kornelija Jakšić Horvat.

Izvor: http://yueco.rs/; Fotografije: www.subotica.com